Tysse 55 år i 2019 - fabrikken "der ingen skulle tru...."

Fabrikken “der ingen skulle tru…”

– Mange som kommer på besøk her hos oss, lurer underveis på om de er på riktig vei, smiler Rune Tysse, eier av Tysse Mekaniske Verksted (TMV). Overraskelsen blir stor når det plutselig dukker opp en stor og moderne fabrikk midt inne i skogen, og at de faktisk har kjørt riktig på de svingete landeveiene innover på Osterøy for å komme til i dag Norges største tilhengerprodusent.

– Vi er stolte over at vi fortsatt lager hengere for norske forhold – på Tysse – en bygd innerst i Osterfjorden på Vestlandet

Rune var ett år gammel da TMV ble stiftet av faren, Bertin Kåre Tysse, for 55 år siden. Året før hadde Bertin Kåre kjøpt en tomt i hjemtraktene sine for 2 500 kroner og begynt å bygge fabrikken med daværende medeier. De startet med to tomme never og ikke mange kunne forutse at fabrikken til Bertin Kåre kom til å produsere Norges mest populære tilhengere noen tiår senere.

– Tilhengerproduksjonen startet i 1972 fordi min far så et marked. Vi fornyer oss fortsatt i takt med endringer i markedet, og i 2019 kommer det flere produktnyheter. Du kan blant annet forvente å se mye fra proffhengerserien Tysse Xtreme, forteller Rune.

Sjekk de gode jubileumstilbudene!

Norsk suksesshistorie

De første årene drev Bertin Kåre mest med reparasjons- og sveiseoppdrag. Produksjonen var blant annet stålrørstiger, kletørkestativer, flaggstenger og familien levde fra hånd til munn. Rune var 8-10 år gammel da han og søstrene gikk fra dør til dør i bygden og solgte farens egenproduserte juletreføtter. Utvikling av nye og stadig bedre produkter har alltid vært grunnpilaren i bedriften, og det er blant annet det som gjør Tysse til en suksesshistorie.

Fra en salgsmesse hvor Rune er med faren og selger stiger med hjemmesnekret spesialutstilling

– Tysse har alltid vært flinke til å se potensialet i de ansatte og teste ut nye ting. Det var kort vei mellom ledelse og produksjon. Hvis jeg hadde en idé, var Bertin Kåre rask med å si “da e greitt! Berre lag da, så ser vi om da fungera!” Holdningen var at om noe ikke går, så har vi i alle fall fått mer kunnskap, forteller tidligere Tysse-medarbeider Ture Bergstrøm.

I dag er den originale fabrikken på 85 kvadratmeter byttet ut med 14 000 kvadratmeter, stor moderne maskinpark og cirka 80 ansatte. Bertin Kåre lever ikke lenger, men fabrikken står fremdeles i det samme området som han bodde og jobbet i hele sitt liv.

Fra fabrikken på Tysse har det rullet ut cirka 280 000 tilhengere til i dag.

Hjørnesteinsbedrift på Osterøy

Hvis du har en Tysse-henger, er det stor sjanse for at Ture har vært med på å lage den. Han har hatt en finger med i spillet på minst 200 000 tilhengere i løpet av sine 36 år i Tysse. Ture jobbet blant annet mye med produktutvikling, og opplevde at vedkappsagen de oppfant ble kopiert i Kina og utkonkurrert fra markedet. Det tar han både med ære og humor.

Den populære Tyssesagen

– Vi kan snu oss fort ved behov, ettersom vi er selvforsynte med maskiner og utstyr og lager så og si alt selv. På den måten kan vi lage spesialhengere. Dyktige medarbeidere på alle områder og fleksibilitet er en nøkkel til suksess for oss. Vi vil være gode her vi er og heller automatisere og effektivisere produksjonen så vi kan bli værende på Osterøy, sier Rune.

Den viktigste ressursen til Tysse er våre trofaste medarbeidere som daglig yter sitt ytterste for at Tysse fremdeles skal kunne levere «verdens beste» tilhengere tilføyer daglig leder Per Steinar Osmundnes

Enda en Tysse tilhenger nærmer seg ferdig produsert

Ture husker godt hvordan de arbeidet for å vinne Forsvarets anbud på 1990-tallet. De jobbet med produktuvikling både kveld og natt, slik at den daglige produksjonen kunne fortsette som normalt. At de vant anbudet ble en viktig milepæl i Tysses historie og avgjørende for videre investering i maskinparken

– Det var ikke snakk om ikke å bli ferdig. Når du springer 100-meteren så gir du deg ikke på oppløpssiden! Tysses nærhet til lokalmiljøet gjør at de ansatte får ekstra god tilknytning til arbeidsplassen, sier Ture, som fortsatt besøker fabrikken jevnlig.

– Kvalitet er mer enn selve produktet

Tilbakemeldingene Tysse får fra kunder og forhandlere er at de er kjent for å ha den beste kvaliteten. Tysse tar på alvor at tilhengerne skal være synonyme med norsk kvalitet.

– Kvalitet er så mye mer enn produktet. Det er omfatter også brukervennlighet, service, tilgang på reservedeler , våre forhandlerne, og ikke minst alle våre ansatte forklarer Rune.

Tysse jobber tett med sine 150 forhandlere i Norge og tilskriver dem mye av æren for at Tysse har nådd så langt. Planen framover er å spre Tysse til flere land.

– Mor og far begynte med to tomme never og tenkte nok aldri at dette skulle bli så stort som det ble. Jeg er lykkelig over det de fikk til og at jeg får ta det videre, og jeg har stor tro på fremtiden for Tysse, avslutter Rune.

Bertin Kåre og Lillian som startet Tysse Mekaniske Verksted AS tilbake i 1964